Özgörkey Holding, yatırımlarında ekonomik etkinin yanı sıra çevresel, sosyal ve yönetişim performansını da temel başarı kriterleri arasında görmekte ve sürdürülebilirlik anlayışını iş modelini merkezinde konumlandırmaktadır.

Faaliyette bulunduğumuz ambalaj, plastik ve tarım sektörlerinde Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ne önemli katkılar yapabileceğimizin farkında olarak faaliyetlerimizi bu doğrultuda geliştiriyoruz.

Esnek ve sert ambalaj sektöründeki iştiraklerimiz Etapak Ambalaj ve Etap Plastik, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi katılımcısıdır.

Türkiye’nin en büyük taze meyve ve meyve suyu konsantresi üreticisi olan Anadolu Etap ve kasa, palet ve konteyner üretimi alanında önde gelen şirketlerden biri olan Etap Enjeksiyon Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi imzacısıdır.

Anadolu Etap’ın EBRD Sürdürülebilirlik Ödülleri 2021’de Çevresel ve Sosyal En İyi Uygulamalar Altın Ödülü’ne layık görülmesinden gurur duyuyoruz.

2021 yılı itibari ile UN Global Compact’ın 10 prensibini destekleme kararı alan ve Birleşmiş Milletler Türkiye Küresel İlkeler Sözleşmesi İmzacıları Derneği adıyla kurulan Türkiye yerel ağının üyesi olan iştiraklerimiz Etapak Baskı ve Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.S. (“Etapak”) ve Etap Enjeksiyon Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Etap) olarak bizler sürdürülebilirlik konusundaki taahhütlerimizin arkasındayız. Bu alanda kararlılıkla çalışmaya ve gelişmeye devam ediyoruz.

Sürdürülebilirlik çalışmalarımızı, yönetim kurulu üyelerimizden oluşan Sürdürülebilirlik Komitesi liderliğinde ve aldığımız kararları hayata geçiren farklı birimlerden oluşan Sürdürülebilirlik Görev Gücü adını verdiğimiz operasyon takımımız ile yürütmekteyiz. Farklı disiplinlerden orta ve üst kademe yönetici arkadaşlarımızın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz çalıştaylarda ve paydaşlarımızdan gelen geri bildirimlerde ortaya çıkan önceliklerimiz şu başlıklar altında toplanmıştır;

  • Enerji ve Emisyonlar
  • Hammadde ve Malzemeler
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • Ekonomik Performans
  • Sürdürülebilir Tedarik Zinciri
  • İş Etiği ve Yolsuzlukla Mücadele
  • Fırsat Eşitliği ve Çeşitlilik
  • İnsan Hakları

Emisyonların düşürülmesi hususunda en önemli girişimlerimizden biri Etapak Solvent Geri Kazanım Ünitesinin kurulması olmuştur. Tesisimizde üretim esnasında baskı ve nitelikli akışkanların uygulamalarında seyreltici olarak kullanılan solvent, makine baca çıkışlarında absorbe edilip toplanarak akışkan hale dönüştürülmüştür. Elde edilen solvent bir dizi ön arıtma ve ayrıştırma işlemi sonrasında tekrar üretim süreçlerinde kullanılabilir hale getirilmiştir. Ayrıca, Solvent Geri Kazanım Ünitesinin su ve enerji ayak izleri mercek altına alınmış ve proses iyileştirmeleriyle geçen seneye göre su, elektrik, doğalgaz ve azot kullanımlarında geri kazanılan solvent başına harcanan miktarların tamamında ciddi iyileşmeler söz konusu olmuştur.

Çevre politikamızın temelinde çevre etkimizi minimize etmek için 3R (Reduce-Reuse-Recycle)(Azalt-Tekrar Kullan-Geri Dönüştür) yaklaşımı yatar. Karbon salınımımızı azaltmak için Etapak fabrikalarımızın elektrik enerjisi ihtiyacının %10’unu, Etap fabrikamızın %100’ünü yenilenebilir enerjiden karşılıyoruz.

Sürdürülebilirlik çalışmalarımızın çok önemli bir ayağı da çalışanlarımızın refahı ve iş sağlığı-güvenliği hususudur. Çalışan memnuniyetini ölçümlemek amacıyla yapılan araştırma sonucunda Etapak firmamız Happy Place to Work sertifikası almaya hak kazanmıştır. Diğer taraftan iş sağlığı ve güvenliği hususunda, çalışan farkındalığının arttırılması konusunda personele eğitimler verilmiş ve sıfır kaza hedefine ulaşabilmek için davranışsal iş güvenliği kültürünü geliştirmek için çalışmalar yapılmıştır. Beyaz yakalı kadın çalışan oranı %44, mavi yakalı kadın çalışan oranı %9 ve yönetici kadın oranı %35 yönetim kurulunda kadın yönetici oranımız %60 olan şirketimizde kadın çalışanların eşit ücretlendirme, adil istihdam, eşit koşullar ve haklar konusundaki sahip oldukları olumlu şartların sürdürülebilirliği için İnsan Kaynakları işe alım politikası, ücret politikası, sosyal haklar prosedürü ve yetenek yönetimi prosedürleri gözden geçirilerek revize edilmiştir. Kadın erkek tüm çalışanların çalışma ortamında söz hakkının olması amacıyla sendikal haklar kendilerine tanınmış olup, ayrıca görüşlerini, önerilerini ve şikâyetlerini iletebilecekleri öneri sistemi ve etik hat gibi iletişim kanalları kurulmuştur. Olası her türlü yolsuzlukla mücadele, istismar, etik ihlalleri önlemek üzere Etik Kurul oluşturulmuş ve tüm çalışanlar bir eğitimle bu uygulamalar hakkında bilgilendirilmiştir.

UN Global Compact’ın hedefleriyle örtüşen kendi hedeflerimiz ve stratejilerimizle ilgili bir yıllık gelişim raporumuzu her bu alanda yaptığımız çalışmaları ve kat edilen yolları güvenilir ve şeffaf bir şekilde ortaya koyacak şekilde hazırlıyoruz. Bu yolda atacak daha çok adımımız olduğunu biliyor kararlılıkla çalışmalarımızı yürütüyoruz ve üzerimize düşenleri yerine getirme taahhüdümüzü yineliyoruz.

Saygılarımızla,
Armağan Özgörkey
Yönetim Kurulu Başkanı & CEO